Ik ben Twan Jansen en ik ben al jaren leiding bij de scouting in mijn woonplaats. Als leiding probeerde ik voor ieder kamp een andere accommodatie en/of kampeerveld te zoeken. Helaas bleek in de praktijk dat het vrij lastig was om nieuwe te zoeken. Het teruggaan naar de oude locaties is makkelijker, maar af en toe wil je wat anders. Toch?

Als organisator van een kamp  ga je eerst zoeken in een regio waar je naar toe wil met je groep. Vervolgens zoek je in die regio naar potentiële accommodaties en/of kampeerterreinen. Dan moet je er ook nog achter komen aan welke doelgroepen ze verhuren.
Vaak vind je de groepsaccommodaties voor commerciële verhuur het snelst. Maar het budget is een belangrijk onderdeel van een kamp. Laat dat nu net voor veel verenigingen en stichtingen een uitdaging zijn. Je wilt immers een zo goedkoop mogelijk kamp met zoveel activiteiten voor je deelnemers. Daarom gaat vaak de zoektocht verder naar goedkopere accommodaties of kampeerterreinen. Vaak zijn dit blokhutten (clubhuizen) van scoutingroepen of andere jeugdverenigingen. Maar ja, vindt deze locaties maar.
In sommige gevallen wil je ook juist op faciliteiten of op omgeving selecteren. Zo kan het per doelgroep verschillen, maar misschien wil jij een kamp dichtbij een bos. Of juist dichtbij een treinstation, omdat dit makkelijk is voor de deelnemers van je kamp.
Zo specifiek is echter helemaal een karwei! Ik dacht daarom, dit zoeken moet en kan makkelijker.

Hiernaast weet ik dat veel (jeugd)verenigingen inkomsten genereren door het verhuren van het clubhuis (blokhut, boot of vlet). Vaak hebben die te maken met een aantal vaste huurders. Maar het kan altijd meer verhuurd worden.
Echter is het lastig om nieuwe huurders te vinden. Het is daarom van belang dat je clubhuis goed vindbaar is. Daarnaast zijn er particulieren en agrariërs (boeren) die ook stukken wei verhuren, zodat het in (bijvoorbeeld) de zomer kan dienen als kampeerterrein. Diegene die dat bij je in de buurt doen zul je wel kennen, maar die wat verder liggen niet.

Het doel van mijn initiatief is om de huurders en verhuurders dichter bij elkaar te brengen. Dit doe ik door een website die simpel en toegankelijk is. Hierdoor kan iedereen er makkelijk gebruik van maken en wordt de zoektocht naar een nieuwe en goede locatie een stuk korter. Zodat iedereen kan Opkampgaan!